Online LIVE Yoga

BEWEGINGSREEKS

Een bewegingsreeks of sequence is een aantal Asana's achter elkaar uitgevoerd. Binnen de yoga proberen we houdingen en bewegingen zo te doen dat ze elkaar versterken en/of ondersteunen.

Een goed opgebouwde bewegingsreeks is zo vormgegeven dat het lichaam in beweging zet, maar niet negatief beïnvloed. Een veel gebruikte reeks is de Zonnegroet. Deze sequence wordt veel gebruikt om het lichaam op te warmen aan het begin van een yogales.

Ook gedurende een les zijn er reeksen van bewegingen met een bepaald doel of om een bepaald gebied in het lichaam te activeren of juist ontspannen.

Een voorbeeld van hoe een reeks bewegingen elkaar ondersteunen of versterken:

Wanneer je een balanshouding wilt beoefenen is het belangrijk om stabiliteit te ervaren. Als je direct met een balanshouding zou starten, dan zul je vaak merken dat je evenwicht vinden een behoorlijke uitdaging kan zijn.

Daarom zou je eerst een aantal houdingen kunnen doen die je de stevigheid van je benen laat voelen en focus creëeren (zoals krijgerhoudingen). Dan volgt pas een balanshouding. Daarna doe je een houding of beweging waarbinnen je de spanning in je lichaam (balanshoudingen roepen bij veel mensen wat spanning op in het lichaam of de adem) los kunt laten. Bijvoorbeeld een vooroverbuiging.

Nu het je een bewegingsreeks die de balanshouding ondersteunt.

Enkele video's met variaties van de Zonnegroet, de bekendste yoga sequence, kun je hier bekijken:

 

Meer bewegingsreeksen en yogalessen kun je ook bekijken in de Online Yogaschool Community.

© 2019 Astrid van Rens  |  KvK 17182796  | Algemene Voorwaarden | Privacy Verklaring | Disclaimer