vermoeidheid

Hoe neem ik mijn energiepeil serieus?

Afgelopen week ben ik met mezelf gaan zitten.
Wat zijn nou mijn grootste energieslurpers op een dag?
Waaraan verlies ik ongemerkt veel van mijn energie?

 

Mijn telefoon bleek hoog op het lijstje te staan.
Of nou niet mijn telefoon zelf maar eh… ja inderdaad… mijn telefoongebruik.

Ik bekeek mijn telefoon en de apps die erop stonden eens goed. Wat ik zag was dat ik mijn telefoon had ingericht om mezelf uit te putten. Heel veel apps zijn zo gemaakt dat ze 24 uur per dag schreeuwen om aandacht. Ze hebben een megafoon en uithangbord tegelijk. Zie dat maar eens te weerstaan!

Pingetjes en zoefjes
Rode bolletjes met getalletjes erin
Facebook blijkt een ware dopamine machine. Whatsapp groepen plingen er vrolijk op los als eenmaal 1 persoon een bericht gestuurd heeft. De mail app zoeft. Ook wanneer je in gesprek bent met iemand onder het genot van een kopje koffie.

Je energie is kostbaar

Ik heb er op een dag maar een beperkte hoeveelheid van. Ik vroeg me dan ook oprecht af waarom ik mijn energie dan laat opslurpen en weglekken.

Mijn conclusie: opgebouwde gewoontes en de mogelijke opties niet op mijn behoefte afgestemd​​

Het is eigenlijk hetzelfde als met een yoga practice…
Je past de yogahoudingen aan je lichaam aan en niet andersom. ​​En omdat yoga flexibel is, kun je jezelf dat geven wat je nodig hebt.

Met je telefoon kun je dat ook doen. Het gebruiken​​ op zo’n manier dat hij je iets brengt. Mijn oplossing is misschien wat voor jou ook werkt.

Dit is wat ik gedaan heb…

  • Facebook app verwijderd… die bekijk ik alleen nog vanaf mijn laptop
  • Alle berichtgeving (notificaties) uitgezet behalve voor berichten en whatsapp
  • Alle whatsapp groepen op stil gezet
  • Al mijn apps ondergebracht in mapjes zodat ik ze alleen zie als ik ze wil gaan gebruiken

En wat vooral goed voor mij werkt…

De apps die een positieve bijdrage leveren aan mijn energie op de beginpagina zetten. Mijn meditatie app en herinneringen (heel handig bij brainfog) staan vooraan. Zo herinner ik mezelf aan mijn practice en de dingen die belangrijk voor me zijn. Iedere keer dat ik mijn telefoon open.

 

Trick your mind in doing things that are good for you!

2 thoughts on “Hoe neem ik mijn energiepeil serieus?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *