hulp aanbieden

Hulp aanbieden

“Our prime purpose in this life is to help others.
And if you can’t help them, at least don’t hurt them”

-Dalai Lama –

 

Kun je een ander kwetsen door ongevraagd hulp aan te bieden?
Vraag dit aan iemand die leeft met chronische pijn of ziekte… 9 van de 10 keer zul je een ‘JA’ als antwoord krijgen.

Wanneer mijn aandoening of pijnklachten ter sprake komen of ik erover vertel gebeurt er ongeveer het volgende… Heb je dit wel eens gehoord?

“Ken je product X al? Mijn buurvrouw/achternicht/de zus van een collega (enz) heeft dit gebruikt en ze heeft hier veel baat bij gehad/haar klachten zijn verdwenen.”

Ik heb echt moeten leren om zo vriendelijk mogelijk te zeggen:
Nee dank je, ik heb hier geen interesse in.”

Of er is verbazing over het feit dat het zonnige weer niet voor klachtenvermindering zorgt. En een week later zullen dezelfde klachten vast komen door dat vochtige weer. Want het regent ook al dagen…

Ik heb moeten leren om geduldig te zijn:
“Nee, de klachten worden niet echt beïnvloed door het weer.”
Pijn smelt niet weg door de zon… ;-) Was het maar waar.

“Ze bedoelen het goed”, zei een van mijn cursisten laatst tegen mij. “Maar die adviezen geven een heel ongemakkelijk gevoel.” 

We willen niet steeds horen: “Zou het niet enorm helpen als…”. Dat maakt vaak dat iemand zich slechter in plaats van zich begrepen gaat voelen. Het suggereert dat iemand met een chronische ziekte niet genoeg doet om van de klachten af te komen. Dat het op een bepaalde manier haar eigen fout is. Het is moeilijk om te accepteren dat er chronische ziekten zijn. Dat daarvoor geen redenen hoeven te zijn. En ziektes verdwijnen niet zomaar door weersomstandigheden, ‘product X’ of zelfs yoga.

 • 3 houdingen bij rugklachten
 • 5 houdingen bij hoofdpijn
 • Deze yogareeks is om je stress nu echt los te laten

Zie jij deze artikelen ook voorbij komen?
Heb je ze net als ik geprobeerd?
En, raakte je ontmoedigd? Ik wel.

Ik zal je daarom niet vertellen dat je yoga moet gaan doen omdat het je zal genezen.
Ook maak ik geen beloftes over wat je ermee zult gaan bereiken.
Ik kan je wel vertellen dat yoga en meditatie mijn leven met chronische pijn en vermoeidheid draaglijker en vaak zelfs lichter heeft gemaakt.
Wat ik zal proberen te doen, is je tools aanreiken die een bijdrage zouden kunnen leveren aan binnen jouw mogelijkheden bewegen en/of ontspannen. En aan het accepteren van of omgaan met een leven met de pijn, ziekte of aandoening.

Maria Monterssori, arts en pedagoge, had als centrale gedachte:
‘Help mij het zelf te doen.’

Dat is ook mijn intentie. Ik reik je in mijn lessen allerlei tools aan. En ‘the magic’ vindt plaats als jij ermee aan de slag gaat. Probeer uit en ontdek wat VOOR JOU werkt. Vertel het me als iets voor je werkt. Maar vertel het ook als je er niks mee kunt. Er zijn namelijk nog zoveel meer opties.


 

Welk advies heeft jou ooit echt ‘verrast’? Laat het me hieronder weten!

 

8 thoughts on “Hulp aanbieden

 1. Ik zeg ook dat ik geen interesse heb; door te vertellen dat hét schrikbeeld voor mij mijn schoonmoeder is die overal heeft ‘geshopt’ voor haar pijnklachten en zelfs naar Jomanda is geweest :-(
  Dat ik vertrouwen heb in de reguliere artsen, dat ik lid ben van de Fibromyalgie vereniging en als er ook maar iets van product X, Y of Z goed zou zijn, ik dit allang via die kanalen had gehoord.
  Maar het is wel een proces omdat te kunnen zeggen, inderdaad men bedoelt het zo goed….

  1. Klopt Francis… een hele leerschool om dat te kunnen zeggen terwijl je anderen (en zijn of haar keuzes daarin) in hun waarde kunt laten. Dat we ondanks dat het soms pijnlijk kan voelen, de goede bedoelingen ook blijven zien erachter.

 2. Ik herken hem op een andere manier. Omdat ik dik ben, krijg ik te pas en te onpas dieetadvies. Of van artsen – zo ongeveer altijd – de vraag of ik al wel eens heb geprobeerd gewicht te verliezen.

  ….Duh ;)
  Eén van de redenen dat ik dik ben geworden is van al die rare dieten die ik vanaf mijn puberteit heb gevolgd…

  Maar ik ben er nog altijd ongemakkelijk onder als de vraag me onverwacht gesteld wordt.
  Ik zit me nu wel af te vragen hoe vaak ik zelf mensen met pijjnklachten, of andere klachten, ongevraagd advies heb gegeven’…. Eyeopener!

  Ik ben me er vanaf nu bewuster van. Dank je wel!

  1. Bedankt ook voor jouw openhartige verhaal Colette. Kan me zo voorstellen dat je echt niet op die dieetadviezen zit te wachten. Ik denk dat het al zou helpen als we eerst vragen of iemand behoefte heeft aan onze ideeën of advies. Ik leer ook iedere dag nog bij als het gaat om woordkeuze bv tijdens mijn yogalessen. Het zijn de nuances die het ‘m doen…

 3. Die vaak goedbedoelde, maar toch bij vlagen soms pijnlijke adviezen ben ik gaan zien als iets wat “van de ander is”.

  Of het gaat om ziekte, lichaam, geest, rouw en nog een heel rijtje meer, mensen willen graag behulpzaam zijn. (In de meeste gevallen!)

  En dan helpt inderdaad een “lief van je, maar ik heb geen interesse” of iets van gelijke strekking vaak het beste!

  Mooi en herkenbaar omschreven deze blog!

  1. Wat een mooie gedachte om het te zien als iets wat ‘van de ander is’. Dat maakt het direct een stuk minder persoonlijk. Dankjewel voor die aanvulling Janke

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *