meditatie

Mentale vlooien

Het is geen geheim dat ik een kattenliefhebber ben. Fietje is immers de Online Yogaschool mascotte. Niet zo lang geleden ontdekte ik de boeken van David Michie. Hij heeft drie boeken geschreven over de belevenissen van de ‘kat van de Dalai Lama’. De schrijver schrijft ook blogs op zijn website en ik las er gisteren weer een.

De vraag die hij stelde was:

Heb jij last van mentale vlooien als je mediteert?

Een beeld dat vaak gebruikt wordt als we spreken over de gedachten die maar op blijven borrelen tijdens het mediteren is ‘the monkey mind’. Een aap slingert immers ook van tak tot tak, zoals onze gedachten van de hak op de tak springen. En dat wordt pas echt zichtbaar wanneer we stilzitten. Wanneer we een mindfulness oefening doen.

Wilde mind

Wanneer we stoppen met doen, stil zitten, wordt pas echt zichtbaar hoe wild onze mind is. Hoezeer we beïnvloed worden door mentale vlooien. En het lijkt alsof we de enige zijn die daar last van heeft. Toch?

Niets is minder waar. Het is een belangrijke reden waarom mensen stoppen met mediteren (en yoga beoefenen). Omdat ze denken dat het dus niet voor hen is weggelegd. Die mentale vlooien knabbelen rustig door als jij wilt dat het rustig wordt in de mind. De jeuk die je ervaart lijkt ondraaglijk. Maar het is juist omdat we dit ervaren dat we mindfulness en meditatie zouden moeten integreren in ons dagelijkse leven. Als we doorzetten gaan we echt de voordelen ervan ervaren.

Want zeg nou zelf… als het eerste middeltje niet werkt om de vlooien op je kat te verwijderen, stop jij dan?

Of ga je op zoek naar een ander middel? Zet je door?

 

ps1. Gelukkig heeft Fietje nog nooit last gehad van vlooien! Lucky me!!

ps2. De hele blog van David Michie kun je hier lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *