Waarom zou je props gebruiken?

Ondersteuning? We hebben het allemaal nodig… In letterlijke en figuurlijke zin.
Maar gebruik jij ook hulpmiddelen, props, als je yoga beoefent? We gebruiken in ons dagelijkse leven honderden hulpmiddelen om dat wat we doen te vereenvoudigen, te veraangenamen of mogelijk te maken. En toch zie ik in mijn lessen steeds weer dat mensen het lastig vinden om hulpmiddelen te gebruiken. Alsof je dan niet echt aan yoga doet. Of dat props gebruiken voor beginners is.

Twijfel jij er ooit aan of je schoenen aan zult trekken als je de straat op gaat? Of om een mes te gebruiken om je brood te smeren? Pak jij een hamer om een spijker in de muur te slaan? Een stoel om op te zitten? Ook het gebruik maken van props tijdens het beoefenen van yoga mag vanzelfsprekend zijn.

propsWanneer je yoga beoefent, kun je jezelf ondersteunen met props – hulpmiddelen. Props worden gebruikt om alle beoefenaars van yoga de voordelen van diverse houdingen te kunnen laten ervaren. Ongeacht de leeftijd, fysieke mogelijkheden of hoe lang je al yoga beoefent.

Props zijn álle hulpmiddelen die we gebruiken: yogamat, yogatowel, (meditatie)kussen, dekens, blok, yogariem, de muur, oogkussentje, bolster, stoel, bed enz.

Meer, meer, meer of dieper, dieper, dieper is zeker niet de beste benadering van yogahoudingen. Minder moeite doen, zachter zijn voor je lichaam, ruimte toestaan creëert vaak meer ontspanning. En vanuit ontspanning is bewegen zoveel aangenamer.

Het gebruik maken van props is ondersteunend en helpend wanneer je te maken hebt met uitdagingen op de mat. Ze helpen je om yoga te beoefenen binnen je mogelijkheden. Zo kun je altijd yoga beoefenen en steeds starten waar je bent. We komen met props tegemoet aan de behoefte aan ondersteuning. Iedereen heeft dat nodig op een bepaald vlak.

En props gebruiken is echt niet altijd nodig. Maar ik moet de eerste persoon nog tegenkomen waarbij het gebruik maken van props geen voordelen oplevert. Of je nu heel flexibel en krachtig bent, ziek bent, een blessure hebt of fysieke beperkingen ervaart: het bewust gebruiken van props verrijkt je beoefening.

Wie je ook bent, hoe jouw lijf ook beweegt, welke mogelijkheden je ook hebt, props geven je de voordelen van houdingen met minder risico op jezelf overstretchen. De effecten van de houdingen zijn groter, maar misschien nog belangrijker… er is meer gemak, comfort en balans.

Luister naar de signalen van je lichaam en geef jezelf wat jij nodig hebt.


Download hier een overzicht van de 12 meest gebruikte yoga props


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *