gaan reuma en yoga samen

Reuma en yoga, gaat dat samen?

Voor de Reuma Reset podcast werd ik geïnterviewd door Sander Wielemaker. Hij was op zoek naar beweegvormen voor mensen met een reumatische aandoening. Zo kwam hij bij mij terecht.

Het leuke van deze podcast is dat je ook wat meer over het traject dat ik doorlopen heb om hier te komen hoort. Zo kwam ik er tijdens mijn opleiding tot yogadocent achter dat mijn lichaam anders reageerde dan dat van mede-studenten. Ik had vaak meer klachten en herstel duurde langer.

Ik ontdekte in die tijd dat er van alles niet klopte en ging op zoek naar een verklaring. Want er kwamen steeds meer symptomen die eigenlijk eerst los van elkaar leken te staan. Na een aantal jaren zoeken met verschillende medisch specialisten, kreeg ik uiteindelijk de diagnose fibromyalgie en tijd later ook syndroom van Tietze. Beide zijn vormen van reuma.

Achteraf gezien had ik hier al in mijn tienerjaren last van. Maar het lastige van fibromyalgie is, dat de symptomen opstapelen en in eerste instantie relatief onschuldig lijken. Daardoor duurde het lang voordat ik de diagnose kreeg.

Ik ontdekte dat het nodig was om de bewegingen aan te passen aan mijn lichaam. Dit was niet heel gebruikelijk in ‘normale’ yogalessen en ik zag veel mensen afhaken in de lessen die ik na mijn opleiding ging geven.

De kans om met yogalessen te starten die veel toegankelijker waren kreeg ik van de studio waar ik toen (en nog steeds) lesgaf. Zoals stoelyoga, waarbij je niet op een yogamat of op de grond hoeft te zitten, wat de bewegingen een stuk makkelijker maakt.

In deze podcast bespreken Sander en ik hoe je erachter komt welke beweegvormen bij je passen en hoe je hiermee kan beginnen. Ook als je inmiddels bang bent om te bewegen – beweegangst – en daardoor eigenlijk niet durft.

Wanneer je last hebt van klachten, is de kans heel groot dat je lichaam eerder ook al signalen geeft. Maar mogelijk herkende je deze niet, of begrijp je de taal van je lichaam nog niet zo goed. We kunnen deze lichaamstaal wel beter leren begrijpen.

Beluister hier de hele podcast.
Ik ben benieuwd welke inzichten je hier uit kunt halen.

reuma reset podcast

Je kunt de podcast beluisteren via verschillende kanalen:

iTunes, Soundcloud of Spotify

Veel luisterplezier en leuk als je via een berichtje of hieronder jouw inzichten met me deelt.