Online LIVE Yoga

REUMA

Reuma is volgens Reuma Nederland een verzamelnaam voor meer dan 100 verschillende aandoeningen van je ‘bewegingsapparaat’, die niet door een ongeval zijn veroorzaakt. Dus aandoeningen aan je gewrichten, spieren, pezen en botten. Het zorgt ervoor dat je je lichaam kan bewegen. Of bij reuma daardoor nu minder makkelijk kan bewegen. Bij sommige reumatische aandoeningen zijn ook de organen betrokken.

Een op de negen mensen in Nederland, van alle leeftijden, heeft een vorm van reuma. Veel van deze mensen leven dagelijks met pijn, stijfheid en vermoeidheid door hun reuma. Vaak is reuma onzichtbaar wat vaak ook nog voor onbegrip vanuit de omgeving zorgt. Het is erg vervelend dat reuma ook moeite met bewegen oplevert. Zeker wanneer je yoga wilt beoefenen.

Je zult merken dat niet alles meer vanzelfsprekend is. Soms kun je in een reguliere yogales niet meekomen. Het kan zijn dat de oefeningen te uitdagend zijn. Of misschien is het lastig om op de grond op een yogamat te gaan zitten (of vanuit daar weer op te staan).

 

Het is fijn om te weten dat yoga altijd aan te passen is aan jouw persoonlijke mogelijkheden. Zo zijn er diverse vormen van yoga die minder belastend zijn. Binnen de Online Yogaschool geef ik bijvoorbeeld stoelyoga en couch yoga. Beide vormen zijn zeer geschikt wanneer reuma jouw bewegingsmogelijkheden beïnvloed.

Zelf leef ik als yogadocent van deze yogaschool met 3 vormen van reuma: fibromyalgie, artrose en een minder bekende vorm het syndroom van Tietze.

Yoga is voor mij de perfecte vorm van in beweging zijn en blijven. Het zorgt ervoor dat ik inspanning en ontspanning goed kan afwisselen. Dat helpt bij de vermoeidheid. Daarnaast heb ik door de jaren heen mijn lichaam beter leren kennen door yoga.  Daardoor ga ik zowel in het dagelijkse leven als tijdens de yoga beoefening minder snel over mijn grenzen.

 

Wil je yoga zoals de Online Yogaschool het aanbiedt eens proberen?
Meld je dan gratis aan voor de community website. Hierop vind je gratis lessen en veel yoga inspiratie.

© 2020 Astrid van Rens