Sthira Sukham Asanam

Sthira Sukham Asanam

Misschien heb je het idee dat yoga vooral gaat over beweging. Dat het gaat over de houdingen die we inmiddels allemaal wel kennen. Maar niets is minder waar.

Van oorsprong zijn deze houdingen bedoelt om het lichaam voor te bereiden op meditatie. Het langdurig stilzitten vraagt namelijk nogal wat van het lichaam en de mind. Om in een opgerichte houding comfortabel te kunnen blijven zitten, hebben we wel enige souplesse en kracht nodig. Maar ook doorzettingsvermogen. Dit is waar we ons op voorbereiden wanneer we yogahoudingen beoefenen.

Sthira Sukham Asanam

De Yoga Sutra’s is een tekst die uitleg geeft over wat yoga is. Een uitgebreide tekst waarin je handreikingen krijgt over alle aspecten van yoga.

Over yogahoudingen staat er maar één zinnetje in deze hele tekst. Ja echt! Dus dat wij er zoveel waarde aan hechten en vaak het idee krijgen dat het alleen maar draait om die mooie krijgerhouding is volledig onterecht.

Wat het voor mij betekent is
verwijlen (standvastig, stabiel, onbeweeglijk, zijn)
met comfort (gemak)
in een houding (yogahouding).

Als je dit zo ziet, dan kan dit dus iedere willekeurige houding zijn. Eenmaal in die houding komt de uitdaging. Misschien ook wel dé reden waarom we de asanas als zo belangrijk ervaren.

Verwijlen

Wanneer je je lichaam in een houding plaats en niets meer doet, wat gebeurt er dan? We gaan aanspanning en ontspanning ervaren op allerlei plaatsen in het lichaam. Spieren reageren en laten van zich horen. En niet te vergeten zijn daar ook nog onze gedachten en emoties die zich gaan laten zien. Wat wil je dan doen? Juist, weg van daar… bewegen in letterlijke of figuurlijke zin. Vaak kunnen we maar voor een paar seconden of misschien een paar ademhalingen verwijlen, ofwel zijn, bij wat zich werkelijk voordoet. Dan dwalen we alweer af. Zijn we alweer vertrokken ‘naar tropische oorden’ zoals ik dat in mijn les wel eens noem. We zijn in elk geval niet meer bij wat we van moment naar moment waarnemen.

Zappen

Wanneer je in beweging bent is er steeds iets te voelen. Het ‘beeld waar je naar kijkt’ verandert steeds en gaat dus ook niet zo snel ‘vervelen’. De mind moet registreren en waarnemen wat er gebeurt. Het lichaam moet aangestuurd worden zodat je je veilig verplaatst. Je houdt jezelf hiermee lekker bezig.

Yogahoudingen zijn een mooie ingang om te leren waarnemen wat zich voordoet. Om te oefenen in de aandacht houden bij wat je doet. De volgende stap is om dit te doen op zo’n manier dat je comfort ervaart. Ontspanning binnen de inspanning kunt ervaren. Om vervolgens voor steeds langer periodes aanwezig te kunnen zijn voor wat zich in ons lichaam, en uiteindelijk in ons leven, voordoet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *