accessibel yoga

STOELYOGA

Yoga beoefenen op de stoel maakt het beoefenen ervan heel toegankelijk. Omdat iedereen wel een stoel in huis heeft, kun je waar en wanneer je maar wilt stoelyoga doen. Voor de meeste yogahoudingen is een variatie op of met de stoel mogelijk.

Daarnaast is stoelyoga een vorm van yoga die past als je van een rolstoel gebruik maakt. Of wanneer je te weinig kracht hebt om langdurig te staan door de ziekte of aandoening waarmee je leeft.

Het beoefenen van stoelyoga heeft een groot aantal voordelen. Ik noem eer hieronder een paar, maar nog leuker is het om eens een gratis les uit te proberen via de community website.

 

Je hoeft niet op de grond te gaan zitten.

Yoga zittend op een yogamatje kan voor jou fysiek onbereikbaar voelen. Laag bij de grond of de harde ondergrond kan te veel discomfort geven. Een stoel maakt het zitten comfortabel en geeft je toch heel veel bewegingsvrijheid.

 

Zittend of staand afwisselen

Je hebt de vrijheid om zowel zittend op de stoel als staand met of bij de stoel je oefeningen te doen. Zo kun je iedere keer kiezen wat bijvoorbeeld qua energiepeil of fysieke mogelijkheden bij je past.

Staan te vermoeiend?
Dan doe je alles of een groot deel zittend.

Verlies je vlug je evenwicht?
Je kunt de leuning van de stoel gebruiken om op te steunen of bepaalde oefeningen zittend doen.

Lang zitten juist niet prettig voor je?
Met wat creativiteit kun je zelfs houdingen die zittend op de stoel voorgedaan worden vaak ook staand uitvoeren. En andersom natuurlijk. Door de manier waarop er in De Online Yogaschool lesgeven wordt, leer je deze mogelijkheden te zien én toe te passen.

zittende boomhouding
Vrksasana

Enkele voordelen van het beoefenen van stoelyoga wanneer je leeft met chronische pijn, ziekte en/of vermoeidheid:

 • Verminderen van een te hoge spierspanning
 • Ervaren van het verschil tussen aanspanning en ontspanning
 • Ontwikkelen van evenwicht
 • Vergoten van spierkracht
 • Meer flexibiliteit ontwikkelen
 • Betere coördinatie
 • Meer ruimte voor en ontspanning bij het ademen
 • Groter uithoudingsvermogen
 • Betere doorbloeding van de spieren
 • Binnen je eigen grenzen en mogelijkheden bewegen
 • Geen onnodige energieverlies door discomfort

Stoelyoga passend voor iedereen?

Helaas is dat niet zo stellig te zeggen. Er wordt vaak gezegd dat stoelyoga voor iedereen is. Maar zoals met iedere vorm van yoga is dat gewoon niet waar.

Stoelyoga is echt een hele mooie en toegankelijke vorm. Maar de intensiteit van iedere stoel yogales kan enorm verschillen. Iedere yogadocent geeft anders les. Dus de ene yogales is de andere niet.

Daarnaast kan het natuurlijk ook zo zijn dat een hele yogales lang zitten voor jou niet haalbaar is. Misschien omdat dit teveel pijnklachten oplevert. Of omdat je te weinig energie hiervoor hebt. Dan zou couch yoga of liggend yoga doen een mooie optie kunnen zijn.

Waar het om gaat is dat je een vorm van yoga en een manier van lesgeven kiest die bij jou past. Een les waar jij de mogelijkheid vindt om de beoefening aan jouw behoeften en wensen aan te passen.

 

Heb je hierover vragen? Wil je weten of stoelyoga iets voor jou is?
Neem dan gerust contact met mij op. Vertel me iets meer over waar jij uitdagingen ervaart op de yogamat. Ik help je graag op weg.

© 2019 Astrid van Rens