ontspanning

Tranen stroomden over mijn wangen

Als je al eens yoga beoefent hebt, dan ken je de eind ontspanning of Savasana vast wel. Het stil liggen, in een comfortabele houding, aan het eind van een les. Dit is in mijn ogen een van de belangrijkste onderdelen van een yogales. Maar zeker niet altijd het makkelijkste.

Voor velen van ons is stoppen, stilstaan, rust nemen en stilte best lastig.

We zijn zo gewend aan bezig zijn, doen en onszelf van het ene naar het andere brengen. Produceren, consumeren, doen… druk druk druk…

Ik weet nog het moment dat Savasana voor het eerst diepe indruk op mij maakte. Het moment waarop ik diep geraakt werd door de ontspanning en rust die het me bracht.

.

Ik neem je even mee terug in de tijd…

Een witte yogazaal in Breda. Ik volgde de specialisatie flow yoga bij de docente bij wie ik ook mijn eerste yoga opleiding deed.

We hadden een lange actieve les gedaan. Het einde van de les naderde. De docente nodigde ons uit om op de mat te gaan liggen. Mijn lijf was moe, ik was moe.

Haar stem bracht me naar het voelen van de sensaties van het liggen op de mat.  De contactpunten van mijn lichaam met de grond.

Ik volgde haar woorden. Bleef stil liggen en volgde haar stem.

Zacht, vol vertrouwen.

Het voelde als een warm badje waarin ik ging liggen.

En dat was precies wat ze zei…

Stel je voor dat de grond onder je jouw lichaam steeds meer gaat omhullen.

Dat je erin wegzinkt.

Ik volgde haar woorden…

De grond werd zachter…

Het was als liggen in een bad vol zacht warm water.

Ze stopte met praten en startte de muziek.

Een prachtige stem vulde de ruimte.

Mijn lichaam liet los.

Tranen stroomden over mijn wangen.

Ik voelde me letterlijk en figuurlijk gedragen.

Alles in mij kon even rusten. Ik kon gewoon zijn.

.

We hebben ontspanning nodig. Misschien nu meer dan ooit.

Moet het dan altijd zo intens of bijzonder zijn als ik hierboven omschreef. Natuurlijk niet. Sommige ervaringen blijven ons bij omdat ze iets voor ons veranderden. Omdat het een keerpunt was of iets voor ons duidelijk maakte.

Het is voor mij een belangrijke ervaring geweest omdat ik, misschien wel voor het eerst in mijn leven, met mijn volledige en bewuste aandacht rustte.

Savasana is een houding waarin je jezelf vraagt te zijn met dat wat zich afspeelt. Je maakt ruimte voor dat wat er is zonder direct te handelen, reageren of oordelen. Tijd om te luisteren. Alleen maar luisteren.

Op tijd rust nemen is voor mij in de loop der jaren alleen maar belangrijker geworden. In mijn eigen leven, maar ook in mijn yogalessen.

.

Meer rust en ontspanning

Voel je aan alles dat meer rust en ontspanning dat is wat ook jij nodig hebt in jouw leven? Maar ervaar je dat als een uitdaging? Geen idee waar te beginnen of ‘vergeet’ je het gewoon te doen?

Je bent niet de enige…

Yogalessen volgen is een manier om jezelf regelmatig die liefdevolle reminders hieraan te geven. Omdat je door het beoefenen van yoga de signalen van je lichaam makkelijker gaat begrijpen. De taal van je lijf beter gaat snappen. En dan zul je, zelfs buiten de yogalessen om, vaker gaan voelen wat jij nodig hebt.

En nog mooier… Je weet hoe belangrijk het is om ernaar te luisteren.

Nog tot 3 januari kun je jezelf een cadeau geven dat als een cadeau blijft aanvoelen. En je geef het niet allen aan jezelf, maar ook iemand anders die jij het gunt!

.

Neem jij nu een kwartaal lidmaatschap Online LIVE Yoga, dan mag je ook een kwartaal cadeau doen aan een ander.

.

Je geeft jezelf en een ander een onbetaalbaar cadeau… meer rust, meer ontspanning en vaste momenten van zelfzorg.

Je leest er hier alles over.