yoga bij chronische pijn en vermoeidheid
Yoga bij Chronische Pijn, Ziekte & Vermoeidheid

Een Accessible Yoga Workshop voor yogadocenten

over yoga beoefenen met fysieke beperkingen

 

Jon Kabat-Zinn zegt over chronische pijn:

“Veel mensen krijgen uiteindelijk, na een lang en vaak frustrerend behandelingstraject, van hun arts te horen dat ze maar moeten ‘leren leven’ met hun pijn. Maar vaak, te vaak, wordt hun niet geleerd hoe.

Te horen krijgen dat je met pijn moet leren leven, zou niet het einde van het verhaal moeten zijn
– het zou het begin ervan moeten zijn.”

 

Yoga kan het begin van het verhaal zijn...

Chronische pijn en veel ziekten zijn vaak niet zichtbaar.
Het kan voor zowel jou als docent, maar ook voor de deelnemers een behoorlijke uitdaging zijn om yoga te gaan beoefenen.

Mensen komen naar jouw les omdat ze gehoord hebben dat yoga hen kan helpen met ontspannen.
Of omdat hun huisarts hen het advies heeft gegeven vooral in beweging te blijven.

Als je zelf niet leeft met met fysieke beperkingen die ontstaan door chronische pijn, ziekte en/of vermoeidheid is dat zeker niet eenvoudig.

Waar begin je?
Wat heeft deze persoon nodig?
Hoe kun jij dat bieden?

 

Graag deel ik met jou mijn ervaringen en kennis. Ik geef zowel offline als online al jaren yogalessen aan mensen met fysieke beperkingen. Maar daarnaast ben ik ook ervaringsdeskundige. Ik weet hoe het is om dagelijks pijn te ervaren. Hoe het is om yoga te beoefenen en les te geven met fysieke beperkingen en ernstige vermoeidheid.

Na een jarenlang gevecht tegen mijn lijf, ontdekte ik dat het ook anders kon. Met de hulp van mijn yogadocent/mentor heb ik vooral geleerd hoe ik ervoor kan zorgen dat ik minder mentale pijn toevoeg aan de fysieke pijn. Hoe ik makkelijker kan ontspannen ondanks de pijn en/of beperkingen. Hoe ik minder voorbij ga aan mijn grenzen.

Yoga en mindfulness waren en zijn hierin nog iedere dag voor mij, en de mensen aan wie ik les geef, enorm belangrijk.

Yoga gaat voor mij over zorgen voor jezelf. Jezelf geven wat je nodig hebt.
Dat betekent automatisch dat yogahoudingen aangepast moeten worden aan de persoon die yoga beoefent.
Yoga accessible oftewel toegankelijk maken.

Op deze dag krijg je inspiratie en meer kennis over accessible (stoel)yoga. Ook gaan we dieper in op jouw rol als docent. En staan we stil bij hoe je als docent om kunt gaan met pijn en beperkingen van anderen. Ook jij moet jezelf namelijk geven wat jij nodig hebt.

Het is ook een dag in een kleine groep (max 10 docenten). Zodat er tijd en ruimte is om te oefenen met elkaar. Tijd voor je vragen en om ervaringen uit te wisselen.

"Connection of the body, mind and heart is of the utmost importance when dealing with chronic pain, as is the ability for the mind and heart to disentangle when the body is suffering.

This ability to have connection between the body and mind and for body and mind to be fully autonomous, is pivotal for finding any ease and having empowering choices while navigating pain and illness." 

 - Jill Satterfield -
Willemijn Maas

Persoonlijk liep ik er tegenaan dat yogalessen te lang of te zwaar waren voor mij. Er worden geen alternatieven geboden in groepsverband. Ik liep daardoor elke les uit met meer pijn. In de yoga teacher training die ik volgde was er ook te weinig aandacht voor. Bij mijn vragen om aanpassingen (voor mijzelf of voor verdere verdieping) kreeg ik weinig respons. Er werd gesproken over 'it's all in the mind' of 'visualiseer het maar'. Dat vind ik persoonlijk een zwaktebod en na deze workshop weet ik helemaal zeker dat het ook anders kan.

Het was een zeer informatieve workshop. De sfeer was prettig en inclusief, precies zoals je wilt uitdragen in lessen of sessies. Die open en begripvolle houding is zo belangrijk om yoga echt toegankelijk te maken. De gegeven informatie was zeer nuttig, met name over houdingen en de vele variaties, maar dus zeker ook over de benadering van en omgaan met mensen met pijnklachten.

Willemijn Maas
Elemental Life (Arts, life style coach en yogadocente)
www.elementallife.net

Sandra Gelens

Ik vond het lastig om de juiste balans in een yogales te vinden zodat ik niemand tekort doe. Wat ik me afvroeg was welke alternatieven ik kon aanbieden in mijn lessen.

De workshop was helder, duidelijk en verrassend!
Astrid is erg inspirerend voor mij. Haar enthousiasme werkt aanstekelijk. Na deze workshop zie ik dat er zoveel mogelijk is op het gebied van yoga en de beperkingen van een lichaam. Dat je deze mogelijkheden, i.p.v. de onmogelijkheden, kunt benoemen en laten zien. Ik zou er graag nog veel meer van willen horen en zien.

Sandra Gelens
Do-In yogadocente in Breda
meer info via: ln.og1555693462giz@n1555693462ejier1555693462tvs1555693462


Wanneer? 
2 juni 2019 van 10.00 - 16.30 uur

Waar?
De workshop wordt gegeven in Gemert (Noord-Brabant)

Investering?
Jouw investering voor deze dag is € 95,-

Aanmelden?
Stuur me dan een e-mail via info @ astridvanrens.nl. Na betaling is je plekje gereserveerd

 

**Extra: Je krijgt na deelname toegang tot een besloten groep op mijn community website. Zo kun je contact houden met andere yogadocenten die de workshop gevolgd hebben. Ook is er daar ruimte om elkaar op weg te blijven helpen en te inspireren.

 

 

Workshop yogadocenten - ervaringen

Als docent liep ik er tegenaan dat je nooit van te voren weet wat er wel of niet kan. Ook heb je geen zekerheid of het mogelijk is om een houding zo aan te passen dat het wel lukt.

Ik heb deze workshop als heel prettig ervaren! Er is, zeker bij de yin yoga lessen die ik geef, heel veel mogelijk om aan te passen of om een alternatief te creëren. Fijn dat het zo hands on was. Ik had nog wel meer houdingen willen onderzoeken :). De dag vloog om en de lunch was heerlijk!

Ik zou deze workshop aan iedere yogadocent, of je nu wel of niet chronisch zieken te maken hebt, willen aanbevelen. Het kan geen kwaad asana’s onder de loep te nemen en out of the box te denken. Ik kon het geleerde de volgende dag meteen in praktijk brengen, heel waardevol!

Vera Develing
Connectyin - Yin Yoga
www.connectyin.com

Uttanasana

 

Accessible Yoga

Bij Accessible Yoga staat voorop dat de voordelen van yoga toegankelijk gemaakt en gedeeld worden met iedereen voor wie nu geen of onvoldoende toegang heeft tot yoga. Iedereen, ongeacht mogelijkheden of achtergrond, behoort toegang te kunnen hebben tot yoga. 

Ook in Nederland bouwen we aan een sterk netwerk en creëren we als docenten een Yoga cultuur die open en toegankelijk is en niemand uitsluit. 


Let's share yoga with all.

 

Algemene voorwaarden bij deze workshop: 

Deze workshop is UITSLUITEND voor yogadocenten met een minimale 200 uur basisopleiding. Het is nadrukkelijk niet bedoeld voor niet-docenten die leven met chronische pijn. (Voor hen zijn er andere mogelijkheden. Kijk eens naar de online yogalessen van De online Yogaschool.)

Inschrijving kan alleen rechtstreeks via deze website. Bij betaling ga je akkoord met de algemene voorwaarden en annuleringsvoorwaarden.

Annuleringsvoorwaarden:  

  • Bij annulering tot 21 dagen voor de workshop, wordt het betaalde bedrag, met aftrek van 30 euro administratie kosten, terugbetaald.
  • Bij annulering korter dan 21 dagen voordat de workshop start, wordt er niet terugbetaald. Je mag dan voor het reeds betaalde bedrag meedoen aan een volgende workshop die later in het jaar gepland zal worden.

Bij onvoldoende deelnemers kan er besloten worden om de workshop niet door te laten gaan. Je ontvangt hierover uiterlijk één week van te voren een bericht. In overleg maak je de keuze voor deelname aan de volgende workshop of terugbetaling van het betaalde bedrag.

Neem voor meer informatie contact op met Astrid.