zet je yogamat op zolder

Je yogamat op zolder zetten kan alles veranderen

Wat ik vaak hoor van mensen is dat ze weer yoga willen gaan doen. Maar nu lekker thuis en dan hopelijk op een manier die wel past. Voorheen rolden ze regelmatig hun yogamat uit, maar dat ging op een gegeven moment niet meer. Nu kriebelt het weer en willen ze het toch terug oppakken.

Zet je mat (tijdelijk) op zolder

Als jij je hierin herkent en ook weer wilt starten met yoga, dan wil ik je de tip geven om je yogamat daarbij even niet te gebruiken. Zet ‘m gewoon een tijdje op zolder. Waarom? Het zit zo…

Als je op die yogamat al eerder yoga beoefende, deed je dat vast op een bepaalde manier. De kans is groot dat wanneer je je matje nu weer uitrolt, je op dezelfde manier je practice terug op wilt pakken. We zijn nu eenmaal gewoonte dieren. En dat is wat je in dit geval juist in de weg kan staan.

Bekijk het eens anders

Pas als je yoga anders gaat zien, namelijk als een fijne manier om contact te houden met je lichaam, kun je zo yoga gaan beoefenen dat het nu wel bij je past. Je kunt dan opnieuw je grenzen verkennen en gaan ontdekken wat yoga je kan brengen. Misschien kun je je bijvoorbeeld wat makkelijker ontspannen, wat een enorme winst kan zijn als je chronisch ziek bent of leeft met pijnklachten.

Jivana Heyman schrijft in zijn boek ‘Accessible Yoga’:
Je zou kunnen zeggen dat elke yoga houding een vraag is, en dat iedere persoon net even een ander antwoord heeft op die vraag. Geen enkel antwoord is fout of goed. Ze zijn allemaal uniek. Daarnaast veranderen we van moment naar moment, en wat de ene dag goed voelt kan de volgende fout voelen. Met een dieper begrip wordt het mogelijk om je practice aan te passen als een persoonlijke en creatieve uiting van jou.

Jezelf vragen stellen

We moeten onszelf op een nieuwe manier vragen gaan stellen om antwoorden te krijgen die we nog niet kennen. Zet je de yogamat weg en ga je op een stoel zitten of op bed liggen om een Krijger houding te doen… dan stel je jezelf direct een nieuwe vraag. Een vraag waarop je jouw persoonlijke antwoord uit kunt gaan vogelen.

Als je dat dan ook nog kunt doen zonder eisen te stellen aan het antwoord. Of zonder je perfectionisme het te laten winnen van de ervaring op zich, dan zul je gaan ontdekken waar yoga in essentie over gaat…

Wil je daar wel wat ondersteuning bij, dan ben ik er voor je.
Ik heb de antwoorden niet voor je, maar ben dol op vragen stellen :)

.

Het boek van Jivana Heyman met alleen maar toegankelijke yoga is o.a. hier te koop. Binnenkort schrijf ik er hier op mijn blog een review over.